Kari Udang dan Kacang Panjang
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
15 ekor udang laut sederhana besar – dibuang janggut, hujung kepala dan dibelah tengah, buang urat hitam
5 urat kacang panjang – dipotong 5 cm panjang
1 paket serbuk kari ikan/udang
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 kotak santan
1/4 cawan air asam jawa
2 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 sudu kecil halba campur
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis halba sebentar, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga agak layu dan sedikit garing.
- Masukkan serbuk kari dan serbuk cili. Tumis sebentar hingga rata dan masukkan udang.
- Gaul rata hingga bersalut dan tuangkan air. Setelah mendidih, masukkan kacang panjang dan santan. Renihkan sambil dikacau sekali sekala untuk mengelakkan santan pecah.
- Setelah mendidih dan kacang panjang empuk, masukkan air asam jawa dan garam. Perasakan secukupnya.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment