Wednesday, June 18, 2014

Kari Udang dan Kacang Panjang



Kari Udang dan Kacang Panjang

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
15 ekor udang laut sederhana besar – dibuang janggut, hujung kepala dan dibelah tengah, buang urat hitam
5 urat kacang panjang – dipotong 5 cm panjang
1 paket serbuk kari ikan/udang
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 kotak santan
1/4 cawan air asam jawa
2 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 sudu kecil halba campur
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis halba sebentar, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga agak layu dan sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili. Tumis sebentar hingga rata dan masukkan udang.
  3. Gaul rata hingga bersalut dan tuangkan air. Setelah mendidih, masukkan kacang panjang dan santan. Renihkan sambil dikacau sekali sekala untuk mengelakkan santan pecah.
  4. Setelah mendidih dan kacang panjang empuk, masukkan air asam jawa dan garam. Perasakan secukupnya.
  5. Sedia dihidangkan.


No comments: