Mya asked for the recipe. So here it goes:
Mya, ni based pada hari yang saya masak tu tau, kira ni modified version la.
1 bungkus mee sanggul - rendam dalam air panas hingga kembang (jangan kembang sangat nanti benyek pulak)
1 biji cili merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - ketuk dan cincang halus
1/2 biji tomato - hiris
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada putih (sebab nak bagi pedas sikit)
1 sudu besar kicap pekat/kicap mee
3 tangkai daun kucai - potong 3 cm panjang
3 ketul leftover ayamas - potong kiub
10 ekor udang - buang kulit
Panaskan sedikit minyak. Toskan mee sanggul.
Tumis cili merah dan bawang putih hingga wangi. Masukkan sos cili, sos tomato, tomato, lada putih, sos tiram hingga naik minyak.
Masukkan udang dan ayam. Tumis sekejap, masukkan kicap mee, mee sanggul dan kucai. Kacau rata.
p/s: Saya tak guna garam sebab dah ada kicap dan sos tiram. Kalau kering sangat, boleh masukkan sikit air.
Anyway, kalau nak recipe original, gantikan cili merah tumbuk dengan cili kisar (prepared), omit serbuk lada putih, kucai boleh gantikan dengan sayur sawi.
Sekian.
No comments:
Post a Comment