Jom tengok resipi.
Sup Brokoli dan Cendawan Enoki
Bahan-bahan:
1/4 pokok brokoli – dipotong florettes
1 peket cendawan enoki – dibuang bahagian akarnya
5 biji fishball
3 ulas bawang putih – dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
1 sudu besar minyak masak
1 1/2 cawan air
Garam dan MCR secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
- Masukkan fishball dan tumis sebentar.
- Masukkan air dan brokoli. Setelah mendidih, masukkan cendawan, garam dan MCR. Masak sebentar dan tutup api.
Ayam Masak Lemak Cili Padi Merah
Bahan-bahan:
8 ketul ayam
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
1 keping asam keping
1/2 kotak santan KARA + 1/2 cawan air
Garam dan MCR secukup rasa
1/4 cawan air
Bahan-bahan dikisar halus:
10 biji cili padi merah
1 inci kunyit
1 biji bawang merah – dipotong
Sedikit air
Cara-cara:
- Tuang bahan kisar dan 1/4 cawan air ke dalam periuk dan panaskan.
- Setelah berwap, masukkan ayam dan kacau rata hingga ayam kecut di atas api perlahan.
- Masukkan bahan-bahan lain, kacau selalu perlahan-lahan hingga ayam betul-betul masak dan kuah sedikit pekat. Tutup api.
Sambal Tumis Sotong
Bahan-bahan:
10 ekor sotong + janggut – dibiarkan whole, dikelar tanpa putus
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
1 ketul kecil gula Melaka
1 senduk kecil minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
15 tangkai cili kering – dipotong dan direbus
1 biji bawang besar – dipotong
3 ulas bawang putih
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Perlahankan api dan tumis cili kisar hingga mendidih.
- Masukkan sos tiram dan gula Melaka. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan bawang besar dan tumis rata.
- Masukkan sotong dan kacau rata.
- Masukkan garam dan masak sebentar lagi. Jangan terlalu lama untuk mengelakkan sotong menjadi liat.
No comments:
Post a Comment