Friday, August 18, 2017

Breakfast 3.8.2017

Assalammualaikum,

Time ni terlebih rajin. Pagi-pagi subuh tu dok blend daun pandan nak ambil jusnya untuk buat nasi lemak colour hijau. Oh ya logo tu tak dan lagi nak tukar ke 2017 huhu....

Jom tengok resipi!



Nasi Lemak Pandan dan Sambal Tumis Udang



Bahan-bahan:

7 helai daun pandan – dikisar dengan sedikit air, tapis
1 titik pes pandan
5 cawan beras basmathi – direndam semalaman, ditoskan
1/2 kotak santan KARA
3 biji bawang merah – dihiris
2 inci halia – diketuk
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Satukan jus pandan dan air hingga menjadi 6 cawan. Masukkan beras ke dalam rice cooker. Masukkan bahan-bahan lain dan masak seperti biasa.

Bahan-bahan lain:

Telur goreng mata
Ikan bilis goreng
Hirisan timun (jika ada)


Sambal Tumis Udang

Bahan-bahan:

2 cawan udang – dibuang kulit, tinggalkan bahagian ekor
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1/2 sudu kecil pes asam jawa
2 sudu besar sos tiram
1 inci gula Melaka
1 1/2 senduk kecil minyak masak
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

1 genggam cili kering – dipotong dan direbus
2 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar di atas api perlahan hingga mendidih.
  2. Masukkan gula Melaka dan sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan udang dan bawang besar. Kacau rata, tambah air jika perlu.
  4. Masukkan pes asam jawa dan garam secukup rasa. Kacau rata dan setelah mendidih, tutup api.

No comments: