Friday, August 18, 2017

Dinner 9.8.2017

Assalammualaikum,

Jom tengok resipi!





Ikan Siakap Goreng Sweet Sour

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap – dikelar
Sedikit tepung jagung dan garam
Minyak untuk menggoreng

1/2 biji lobak merah – dipotong dadu
10 biji cili padi merah + hijau – dihiris kasar
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang kasar
1 inci halia – dihiris nipis dan dipotong mancis
5 biji tomato ceri - dibelah 2
1 senduk kecil cili kisar
1/2 botol sos cili Thai
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Setitis minyak bijan
Air secukupnya
1 tangkai daun ketumbar – dibasuh bersih, asingkan akarnya, yang lain dicincang kasar
Garam dan MCR secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak agak banyak.
  2. Sementara itu, lumur ikan dengan tepung jagung dan garam rata-rata. Goreng di atas api sederhana hingga garing. Angkat, toskan minyaknya dan letakkan di atas pinggan hidangan yang dihias dengan salad.
  3. Keluarkan minyak, tinggalkan 1 senduk kecil sahaja.
  4. Tumis bawang Holland, bawang putih, halia dan tomato hingga layu.
  5. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  6. Masukkan sos tiram, sos cili Thai, sos ikan, minyak bijan, lobak merah dan akar ketumbar. Kacau rata dan masukkan air. Masak sehingga mendidih dan lobak merah empuk.
  7. Masukkan garam dan MCR dan separuh ketumbar. Kacau rata dan tuangkan ke atas ikan.
  8. Tabur dengan baki daun ketumbar.

No comments: