Jom tengok resipi!
Daging Masak Pedas
Bahan-bahan:
500 gm daging batang pinang – dihiris melawan urat
5 batang kacang buncis – dipotong serong 4 cm
1/4 batang lobak merah – dihiris bulat dan dibelah 2
5 biji cili padi merah – dipotong 2
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar sos ikan
1 batang serai – diketuk
Beberapa titis kicap ABC
Garam dan MCR secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang kasar
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
1 inci halia – dihiris halus
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum kemudian masukkan cili kisar dan serai. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan halia, sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan kicap. Tumis hingga pekat dan masukkan lobak merah. Tumis lagi.
- Masukkan daging dan kacang buncis. Kacau rata, masukkan sedikit air.
- Setelah mendidih, masukkan bawang Holland, cili padi, garam dan perasa. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.
No comments:
Post a Comment