Wednesday, February 26, 2014

Dinner 25.2.2014 (Tue)

Kari Kepala Ikan Merah Tanpa Santan


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ketul kepala ikan merah – dibelah 2
1 biji terung bulat – dibelah 4
1 biji tomato – dibelah 2
2 paket serbuk rempah kari ikan (1 paket brand Baba's, 1 paket brand Adabi)
2 tangkai daun kari
1 mangkuk air asam jawa
5 ulas bawang putih – dihiris
3 biji bawang merah – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
2 sudu teh halba campur
Garam secukup rasa
Air secukupnya
1/2 cawan minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sederhana besar (muat untuk kepala ikan) dan tumis halba campur, bawang putih, bawang merah dan halia hingga garing.
  2. Sementara itu, bancuh serbuk kari dengan air dan daun kari hingga menjadi pes.
  3. Setelah bahan tumisan garing, masukkan pes kari dan tumis hingga garing dan pecah minyak, kacau selalu untuk mengelakkan hangit.
  4. Setelah cukup garing, masukkan air asam jawa dan air yang secukupnya. Renihkan.
  5. Setelah mendidih, masukkan kepala ikan dan tutup periuk sambil kacau sekali sekala. Jangan kacau terlalu kuat untuk mengelakkan ikan hancur terutama untuk ikan yang masih baru (segar).
  6. Setelah mendidih, masukkan terung dan tomato bersama garam. Biarkan mendidih dan rasa.
  7. Masak sebentar lagi sehingga kuah menjadi agak pekat dan tutup api.
  8. Sedia dihidangkan. Boleh dimakan dengan nasi, roti canai atau roti putih.



Sotong Masak Paprik



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
10 ekor sotong kecil – dipotong bulat
1/2 batang lobak merah – dihiris kasar
1/4 pokok bunga kubis – dipotong bunga
1 helai daun limau purut
1 biji bawang besar – dihiris kasar
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat manis (ABC)
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar cili kisar
1/4 cawan air
2 sudu besar minyak
1 sudu teh Maggi Cukup Rasa
3 biji cili padi

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar, sos tiram, kicap pekat manis dan sos tomato. Tumis hingga pecah minyak dan masukkan air, lobak merah, bunga kubis dan daun limau purut. Biarkan merenih sebentar.
  3. Setelah kuah agak pekat, masukkan sotong, cili padi dan Maggi Cukup Rasa dan dan gaul rata hingga sotong masak. Jangan masak terlalu lama untuk mengelakkan sotong menjadi liat.
  4. Sedia dihidangkan.

2 comments:

Anonymous said...

haa ini nak cuba! aku memang tak pandai wat kari ikan..

mrskojiwami said...

Hihi, try jgn tak try