Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam – dipotong
1 batang serai – diketuk
1/2 biji kentang russet – dipotong baji
2 ketul akar daun ketumbar (menggantikan daun kunyit)
1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk lumat:
7 biji cili padi merah + hijau
2 biji bawang merah
2 inci kunyit hidup
Cara-cara:
- Satukan santan cair, bahan tumbuk, serai dan akar ketumbar ke dalam periuk. Kacau rata dan masukkan ayam dan asam keping.
- Panaskan di atas api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah.
- Masukkan kentang dan tutup sebentar sambil dikacau sekali-sekala.
- Setelah kentang empuk dan ayam masak, masukkan garam. Renihkan sebentar dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment