Tuesday, February 25, 2014

Lunch 23.2.2014 (Sunday)

Ayam Masak Lemak Cili Padi

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam – dipotong
1 batang serai – diketuk
1/2 biji kentang russet – dipotong baji
2 ketul akar daun ketumbar (menggantikan daun kunyit)
1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk lumat:
7 biji cili padi merah + hijau
2 biji bawang merah
2 inci kunyit hidup

Cara-cara:

  1. Satukan santan cair, bahan tumbuk, serai dan akar ketumbar ke dalam periuk. Kacau rata dan masukkan ayam dan asam keping.
  2. Panaskan di atas api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah.
  3. Masukkan kentang dan tutup sebentar sambil dikacau sekali-sekala.
  4. Setelah kentang empuk dan ayam masak, masukkan garam. Renihkan sebentar dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: