Sumber: mrskojiwami
2 ketul potongan ikan merah sederhana besar
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan sos:
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dicincang
1/2 inci halia – dihiris kasar
5 sudu besar cili kisar
1 biji tomato – dihiris
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili Thai
3 biji cili padi
1/2 pokok daun ketumbar – diracik kasar
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Sedikit air
Cara-cara:
- Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat, toskan minyak dan letakkan di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
- Tinggalkan 1 sudu besar minyak dan tumis bawang besar, halia dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan tomato dan tumis hingga pecah minyak dan tomato agak hancur.
- Masukkan sos tiram, sos cili Thai dan air. Renihkan. Sekiranya terlalu pekat, boleh tambah sedikit air.
- Setelah mendidih, masukkan daun ketumbar dan cili padi. Kemudian, perasakan dengan Maggi Cukup Rasa. Setelah ok, tuangkan ke atas ikan goreng tadi.
- Sedia dihidangkan.
Bok Choy dan Udang Goreng
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dicincang
1/2 cawan isi udang
1 pokok bok choy – dibuang bahagian hujung sahaja
1 sudu teh Maggi Cukup Rasa
Sedikit air
1/2 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan bok choy dan udang. Kacau rata hingga bok choy agak layu.
- Masukkan sedikit air dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata hingga masak.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment