Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ketul kepala ikan merah – dibelah 2
1 biji terung bulat – dibelah 4
1 biji tomato – dibelah 2
2 paket serbuk rempah kari ikan (1 paket brand Baba's, 1 paket brand Adabi)
2 tangkai daun kari
1 mangkuk air asam jawa
5 ulas bawang putih – dihiris
3 biji bawang merah – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
2 sudu teh halba campur
Garam secukup rasa
Air secukupnya
1/2 cawan minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam periuk yang sederhana besar (muat untuk kepala ikan) dan tumis halba campur, bawang putih, bawang merah dan halia hingga garing.
- Sementara itu, bancuh serbuk kari dengan air dan daun kari hingga menjadi pes.
- Setelah bahan tumisan garing, masukkan pes kari dan tumis hingga garing dan pecah minyak, kacau selalu untuk mengelakkan hangit.
- Setelah cukup garing, masukkan air asam jawa dan air yang secukupnya. Renihkan.
- Setelah mendidih, masukkan kepala ikan dan tutup periuk sambil kacau sekali sekala. Jangan kacau terlalu kuat untuk mengelakkan ikan hancur terutama untuk ikan yang masih baru (segar).
- Setelah mendidih, masukkan terung dan tomato bersama garam. Biarkan mendidih dan rasa.
- Masak sebentar lagi sehingga kuah menjadi agak pekat dan tutup api.
- Sedia dihidangkan. Boleh dimakan dengan nasi, roti canai atau roti putih.
Sotong Masak Paprik
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ekor sotong kecil – dipotong bulat
1/2 batang lobak merah – dihiris kasar
1/4 pokok bunga kubis – dipotong bunga
1 helai daun limau purut
1 biji bawang besar – dihiris kasar
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat manis (ABC)
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar cili kisar
1/4 cawan air
2 sudu besar minyak
1 sudu teh Maggi Cukup Rasa
3 biji cili padi
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
- Masukkan cili kisar, sos tiram, kicap pekat manis dan sos tomato. Tumis hingga pecah minyak dan masukkan air, lobak merah, bunga kubis dan daun limau purut. Biarkan merenih sebentar.
- Setelah kuah agak pekat, masukkan sotong, cili padi dan Maggi Cukup Rasa dan dan gaul rata hingga sotong masak. Jangan masak terlalu lama untuk mengelakkan sotong menjadi liat.
- Sedia dihidangkan.
2 comments:
haa ini nak cuba! aku memang tak pandai wat kari ikan..
Hihi, try jgn tak try
Post a Comment