Sunday, October 30, 2011

Nasi Beriani

Bahan-bahan:
2 cawan beras (seeloknya2 basmathi) - dibasuh dan ditoskan, rendam dalam air secukupnya selama 1/2 jam
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 paket kacang gajus - digoreng
1 tangkai daun sup - dihiris nipis
1 batang serai - diketuk
1/2 biji bawang kuning - dicincang
1/2 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar minyak masak
1 paket Perencah Nasi Beriani Maggi

Cara-caranya:
Panaskan marjerin dan minyak, tumis bawang kuning, bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan perencah beriani dan kacau sedikit. Tuangkan ke dalam rice cooker yang ada beras dan air. Masukkan juga daun pandan, garam dan serai. Tanak sehingga masak.
Setelah masak, taburkan gajus dan daun bawang. Gembur-gemburkan nasi.

No comments: