Bahan-bahan sup ayam:
7-8 ketul ayam - dibersihkan
1 kiub ayam MAGGI
1/2 sudu kecil MAGGI Cukup Rasa
Air secukupnya
Rebus kesemua bahan hingga ayam masak. Angkat dan toskan ayam. Ketepikan.
Bahan-bahan perap:
2 sudu besar kicap manis Kipas Udang
1/2 sudu besar kicap Tamin
1 sudu besar sos tiram Kimball
2 sudu besar sup ayam
Perap kesemua bahan dengan ayam yang sudah dimasak selama beberapa jam di dalam peti sejuk.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing.
Bahan-bahan nasi:
2 1/2 cawan beras - dibasuh dan ditoskan
1/2 biji bawang besar kuning - dicincang
1 biji bawang besar - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
1 inci halia - diketuk
1 batang serai - diketuk
2 1/2 sudu besar Planta
1 sudu besar minyak masak
2 1/2 cawan sup ayam
Garam secukup rasa
Panaskan minyak dan Planta, masukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis dan masukkan serai. Setelah setengah garing, masukkan beras dan halia. Kacau rata. Tuangkan sup ayam dan garam dan masak nasi seperti biasa dalam rice cooker. Setelah kering, gemburkan nasi dan biarkan seketika hingga masak sepenuhnya.
Sampingan:
Daun salad
Tomato hiris
Sos Cili Ayamas
Kuah perapan ayam
Daun sup dan daun bawang hiris
Bawang goreng
No comments:
Post a Comment