Bahan-bahan:
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
10 biji kacang peas – dibuang urat
Sedikit brokoli – dipotong
Sedikit bunga kobis – dipotong
1 batang sederhana lobak merah – dibuang kulit dan dihiris bulat
2 keping keropok tauhu – dipotong 4
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/4 cawan air + 1/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng keropok tauhu hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 1 sudu besar minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan bunga kobis dan lobak merah, tumis seketika. Masukkan 1/2 cawan air. Masak sehingga sayur agak empuk (masih crunchy tapi tidak overcooked).
- Kemudian, masukkan brokoli dan kacang peas. Tumis seketika kemudian masukkan sos tiram dan MCR.
- Setelah mendidih, tuangkan bancuhan tepung jagung dan kacau segera hingga kuah memekat. Tutup api.
No comments:
Post a Comment