Bahan-bahan:
1 ekor ikan jenahak – dipotong 2
6 biji bendi
2 tangkai daun kari
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air (atau lebih)
1 paket serbuk kari ikan Babas*
1 sudu kecil serbuk cili*
5 sudu besar air*
*Dibancuh bersama
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak
5 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
2 cm halia – dihiris batang mancis
1 sudu kecil halba campur
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis halba campur dan bahan-bahan hiris hingga wangi dan sedikit garing.
- Masukkan bancuhan serbuk kari dan tumis lagi hingga rempah garing dan pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan air. Setelah mendidih, masukkan ikan, kacau sekali-sekala untuk mengelakkan ikan hancur. Tutup periuk seketika.
- Setelah ikan masak, masukkan bendi dan garam. Tutup periuk seketika, setelah bendi empuk, tutup api.
No comments:
Post a Comment