Thursday, January 16, 2014

Kari Ikan Jenahak (tanpa santan)



Bahan-bahan:
1 ekor ikan jenahak – dipotong 2
6 biji bendi
2 tangkai daun kari
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air (atau lebih)
1 paket serbuk kari ikan Babas*
1 sudu kecil serbuk cili*
5 sudu besar air*
*Dibancuh bersama
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak
5 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
2 cm halia – dihiris batang mancis
1 sudu kecil halba campur

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis halba campur dan bahan-bahan hiris hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan bancuhan serbuk kari dan tumis lagi hingga rempah garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan air. Setelah mendidih, masukkan ikan, kacau sekali-sekala untuk mengelakkan ikan hancur. Tutup periuk seketika.
  4. Setelah ikan masak, masukkan bendi dan garam. Tutup periuk seketika, setelah bendi empuk, tutup api.







No comments: