Thursday, January 16, 2014

Sambal Tumis Sotong Kembang



Bahan-bahan:
1 ekor sotong kembang – direbus dan ditoskan airnya
1 biji bawang besar – dihiris bulat
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
4 sudu besar minyak masak
1/4 cawan air asam jawa

Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering tanpa biji – direbus
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Potong sotong kembang ikut saiz yang dikehendaki.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga mendidih.
  3. Masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sotong kembang dan tumis lagi hingga keluar airnya.
  5. Masukkan bawang besar, tumis seketika kemudian masukkan air asam jawa diikuti dengan garam.
  6. Perasakan dan setelah mendidih, tutup api.

No comments: