Bahan-bahan:
1 ekor sotong kembang – direbus dan ditoskan airnya
1 biji bawang besar – dihiris bulat
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
4 sudu besar minyak masak
1/4 cawan air asam jawa
Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering tanpa biji – direbus
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Potong sotong kembang ikut saiz yang dikehendaki.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga mendidih.
- Masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sotong kembang dan tumis lagi hingga keluar airnya.
- Masukkan bawang besar, tumis seketika kemudian masukkan air asam jawa diikuti dengan garam.
- Perasakan dan setelah mendidih, tutup api.
No comments:
Post a Comment