Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 cawan udang sederhana - dibuang kepala dan janggut
1 cawan petai yang sudah dikupas
1/2 biji bawang besar - dihiris kasar
1 keping asam keping
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar minyak
1 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga mendidih.
- Masukkan gula perang dan tumis sebentar hingga mendidih.
- Masukkan sos tiram dan tumis sebentar. Setelah terbit minyak, masukkan petai dan masak seketika hingga petai empuk.
- Kemudian, masukkan udang, bawang besar dan asam keping dan gaul rata. Setelah udang berubah warna, masukkan garam dan perasakan secukupnya.
- Setelah ok, tutup api. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment