Saturday, June 21, 2014

Sambal Tumis Udang dan Petai

Sambal Tumis Udang dan Petai

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 cawan udang sederhana - dibuang kepala dan janggut
1 cawan petai yang sudah dikupas
1/2 biji bawang besar - dihiris kasar
1 keping asam keping
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar minyak
1 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula perang dan tumis sebentar hingga mendidih.
  3. Masukkan sos tiram dan tumis sebentar. Setelah terbit minyak, masukkan petai dan masak seketika hingga petai empuk.
  4. Kemudian, masukkan udang, bawang besar dan asam keping dan gaul rata. Setelah udang berubah warna, masukkan garam dan perasakan secukupnya.
  5. Setelah ok, tutup api. Sedia dihidangkan.

No comments: