Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ketul ikan senangin - dicuci bersih
1 batang serai - diketuk
1/2 helai daun kunyit - dipotong 2
1 keping asam keping
1 kotak santan
1 cawan air
1 biji terung kecil - dipotong 3
1 biji tomato - dibelah 4
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk:
2 inci kunyit hidup - dipotong kecil
1 biji bawang merah - dipotong kecil
1 biji cili merah - dipotong kecil
15 biji cili padi - dipotong dua
Cara-cara:
- Sediakan periuk yang sesuai. Masukkan santan, serai, asam keping, daun kunyit, air dan bahan tumbuk. Gaul rata dan masukkan ikan.
- Masak di atas api perlahan, kacau sekali sekala untuk mengelakkan santan pecah minyak.
- Apabila ikan mula masak, masukkan garam secukup rasa.
- Apabila mendidih, masukkan pula terung dan tomato.
- Kacau sekali sekala dengan perlahan supaya ikan tidak hancur.
- Setelah rasa ok, tutup api. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment