1/2 kg tulang - dibersihkan
1 labu bawang besar - dibelah empat
3 ulas bawang putih - diketuk
1 bungkus Sup Bunjut Adabi
1 sudu besar cuka (untuk melembutkan daging) - jika suka
3 inci halia - diketuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 sudu kecil lada hitam - jika suka
3 biji cili padi - diketuk (jika suka)
1 batang celery - dihiris
2 biji kentang - dipotong empat
Air secukupnya
1 kiub ikan bilis/tulang
Hiasan:
6 biji bawang merah - dihiris dan digaul dengan sedikit tepung gandum
1/2 paket lobak masin
2 tangkai daun sup - dihiris
2 tangkai daun bawang - dihiris
1 biji limau nipis - dibelah empat
*Tak bubuh pun cuka, cili padi, lada hitam, celery - takut memudaratkan luka czer.
Rebus tulang terlebih dahulu.
Setelah mendidih, masukkan kesemua bahan kecuali celery. Masak sehingga daging dan kentang empuk.
Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan lobak masin hingga garing, angkat dan ketepikan.
Hiaskan.
No comments:
Post a Comment