Sunday, May 22, 2011

Ikan Mayong Masak Lemak Cili Padi



5 ketul ikan mayong - dibersihkan
1 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - dicarik
2 keping asam keping atau 1 biji tomato - dibelah empat
1/2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
Garam dan serbuk perasa (jika suka)

Bahan-bahan ditumbuk:
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 biji cili merah
5 biji cili padi
1 inci kunyit hidup

Cara-cara:
Satukan santan cair, serai, daun kunyit, asam keping dan bahan tumbuk dalam periuk. Jerang hingga agak mendidih sambil dikacau selalu.
Masukkan ikan mayong dan kacau selalu sehingga mendidih. Masukkan tomato (jika tak masukkan asam keping), santan pekat, garam dan perasa. Kacau hingga ikan masak.

No comments: