Saturday, July 3, 2010

AYAM MASAK KURMA


4 ketul ayam bahagian tulang - dibersihkan
1 biji kentang - dikupas, potong enam
1/2 batang carrot - dipotong kecil
1 tangkai daun kari
1 paket rempah kurma
1 sudu kecil kerisik
1 batang kecil kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 keping halia - dihiris
1/2 kotak santan rendah lemak (dalam kotak)
1 batang serai - diketuk (jika suka)
1 sudu besar air asam jawa
garam dan ajinomoto secukup rasa

Bancuh serbuk kurma dengan sedikit air, kerisik dan daun kari. Ketepikan.
Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi. Masukkan pes kurma dan kacau rata hingga pecah minyak.
Masukkan ayam dan kentang. Gaul rata, tuangkan sedikit air. Tutup periuk dan didihkan (tutup periuk untuk empukkan kentang).
Setelah mendidih, masukkan santan dan carrot. Tutup periuk sekali lagi.
Tambahkan garam dan ajinomoto. Akhir sekali masukkan air asam jawa.

No comments: