Thursday, June 22, 2017

11 Ramadan ~ 6.6.2017

Assalammualaikum,

Jom tengok menu dan resipi sahur dan berbuka hari ni.


Mihun Goreng


Bahan-bahan:
1/2 peket mihun – direndam hingga lembut dalam air suam, ditoskan
2 biji telur
1/2 ikat kucai – dipotong 4 cm panjang
1/2 senduk kecil minyak
1/2 senduk kecil cili kisar
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
Kicap manis dan kicap cair secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya
Sedikit air

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Pecahkan telur dan kacau-kacau hingga masak. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Tumis pula cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram dan sos cili dan kacau rata.
  3. Masukkan mihun dan kucai. Kacau rata.
  4. Tuangkan kicap manis dan kicap cair dan kacau rata.
  5. Masukkan kucai, garam, air dan MCR jika perlu. Kacau rata hingga mihun betul-betul lembut dan masak.
  6. Akhir sekali, masukkan telur goreng dan kacau rata. Angkat dan hidangkan.




Ikan Patin Gulai Tempoyak



Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin - dipotong beberapa bahagian
1 batang serai – diketuk
1 kuntum bunga kantan – dibelah 2
3 tangkai daun kesum – ambil daun sahaja
1/2 biji zucchini hijau (ganti timun) – dipotong jejari lebar-lebar
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
3 – 4 sudu besar tempoyak
Air secukupnya

Bahan-bahan ditumbuk:

1 biji cili merah
5 biji cili padi merah
1 inci kunyit

Cara-cara:

  1. Masukkan air, tempoyak, asam keping dan bahan tumbuk ke dalam periuk dan kacau rata.
  2. Jerang hingga mendidih, keluarkan asam keping. Masukkan bahan-bahan lain, perlahankan api. Renih hingga mendidih sambil kacau sekali-sekala perlahan-lahan untuk elakkan ikan hancur.
  3. Rasa, jika sudah ok dan kuah tidak terlalu cair, tutup api.


Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi


Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin sederhana – dipotong beberapa bahagian, kepala dibelah 2
10 biji belimbing buluh – dipotong hujungnya
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
3 helai daun limau purut
1 keping asam keping
1/2 kotak santan
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

1 inci kunyit
4 biji tomato ceri
15 biji cili padi merah + hijau

Cara-cara:

  1. Masukkan bahan kisar dan 1/2 cawan air ke dalam periuk. Kacau dan panaskan.
  2. Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan lain. Perlahankan api dan kacau perlahan supaya ikan tidak hancur.
  3. Rasa, setelah kuah agak pekat, tutup api.




No comments: