Tuesday, June 13, 2017

Preparation untuk potluck

Assalammualaikum,

Malam ni tak masak sebab nak prepare masak untuk potluck kat office esok. Ramai yang minta saya bawa sambal tumis ikan bilis. Saya juga akan bawa pulut kuning tanak sebab nak kukus tak sempat pulak kan. Selain tu, saya nak bawa butter cake dan nak try fudgy brownies. Kari ayam pun saya buat. Buat lebih sikit sebab nak bagi taska sikit. Nak buat banyak2 tak larat pulak... potluck ni sempena nak menyambut bulan Ramadan yang akan start Sabtu ni.

Ikut perancangan, Sherry akan bawa lontong dan serunding daging. Wawa bawa kek coklat moist dan soda gembira. Sarah akan bawa bubur caca dan nasi impit. Ernie bawa bihun goreng dan air. So cukup la tu.

Kali ni buat butter cake tak tau apa yang silap sebab ada lubang-lubang pulak, tapi sedap je rasanya.

Ok la, jom la tengok resipi.

Butter Cake

Sumber: http://www.taste.com.au/recipes/marble-cake-3/cf90b1a7-2d42-4932-9b14-1ad85c526341

Bahan-bahan:

185 g pure butter – dilembutkan
1 sudu teh esen vanila
1 cawan gula kastor
3 biji telur – dipukul sedikit
2 cawan tepung naik sendiri – diayak
2/3 cawan buttermilk (buat sendiri 2/3 cawan susu + 1 sudu teh cuka putih)

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180°C. Gris acuan yang sesuai, saya guna 8 inci aluminium foil. Ketepikan.
  2. Dengan menggunakan mixer, pukul butter, vanila dan gula hingga ringan dan gebu. Masukkan telur secara berperingkat, setiap kali pukul rata.
  3. Masukkan tepung dan buttermilk berselang-seli (mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung) dan pukul rata.
  4. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan hentakkan sedikit supaya rata bahagian atasnya.
  5. Bakar selama 1 jam 10 minit atau sehingga masak. Uji dengan lidi yang dicucuk ke bahagian tengah kek, sekiranya tiada adunan yang lekat maknanya kek sudah masak.
  6. Biarkan seketika di dalam acuan (5 minit), kemudian keluarkan kek.
  7. Letakkan di atas redai untuk sejuk. Kemudian, potong dan simpan di dalam bekas kedap udara.




Fudgy Brownies

Sumber: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/fudgy-brownies/

Bahan-bahan:
5 auns unsalted butter – suhu bilik
7 auns dark chocolate – dicairkan secara double-boiling
1 cawan gula
2 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh garam halus
1 sudu besar serbuk koko
2 biji telur gred A
2 sudu besar air suam
1 sudu teh serbuk Nescafe
2/3 cawan tepung gandum

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 350°C. Gris acuan 8 x 8 inci segi empat dengan sedikit butter dan lapikkan dengan baking paper. Ketepikan.
  2. Di dalam cawan, campurkan air suam dan serbuk Nescafe. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk yang besar, pukul menggunakan whisk gula dan mentega hingga gebu. Masukkan telur, esen vanila dan campuran Nescafe. Pukul hingga sebati.
  4. Masukkan coklat yang dicairkan dan pukul lagi. Kemudian, masukkan bahan kering dan campurkan kesemua bahan hingga rata tetapi jangan over mix.
  5. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Bakar selama 40 – 45 minit, uji dengan lidi untuk memastikan kek lembab tapi tidak basah.
  6. Biarkan sejuk di dalam acuan selama 5 minit sebelum dialihkan ke redai untuk sejuk sepenuhnya.
  7. Potong ikut suka dan hidangkan.



Pulut Kuning Tanak

Bahan-bahan:

1 kg beras pulut susu – dibasuh bersih
1 sudu besar serbuk kunyit
2 keping asam keping
Air secukupnya
1 kotak santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan – disimpul

Cara-cara:

  1. Masukkan beras pulut, serbuk kunyit, asam keping dan air ke dalam besen dan rendam semalaman atau paling kurang 4 – 5 jam. Toskan airnya dan bilas sekali lagi.
  2. Masukkan ke dalam periuk nasi. Tuangkan air hingga ngam-ngam paras pulut dan masukkan santan, garam dan daun pandan. Kacau rata dan masak seperti biasa.

Kari Ayam dengan Kentang

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 20
2 biji kentang – dipotong 6
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
5 biji bawang merah – dihiris
4 ulas bawang putih – dihiris
2 inci halia – dihiris mancis
1 sudu besar kerisik
1 peket kecil serbuk kari daging Baba's
2 tangkai daun kari – daun sahaja
1 cawan air
1/2 kotak santan
Garam secukup rasa
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu teh pes asam jawa
1/2 cawan minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
  2. Kemudian, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, tumis. Sementara itu, bancuh serbuk kari dan sedikit air supaya menjadi pes.
  3. Masukkan pes ke dalam bahan tumisan yang sudah sedikit garing. Kacau rata, masukkan kerisik dan daun kari. Perlahankan api dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan ayam dan kentang, kacau rata supaya ayam kecut.
  5. Masukkan air dan kacau sekali-sekala hingga mendidih. Masukkan santan dan kacau lagi. Tutup periuk supaya kentang empuk tetapi kacau sekali-sekala untuk elakkan hangit di bahagian bawah.
  6. Setelah kentang empuk, masukkan garam, Cukup Rasa dan pes asam jawa. Kacau, rasa dan setelah mendidih dan kuah sedikit pekat, tutup api.

No comments: