Friday, June 16, 2017

5 Ramadan ~ 31.5.2017

Assalammualaikum,

Karipap pusing tak jadi pusing jugak. Kena try lagi ni tapi tak tau la bila kan. Hari bekerja so menu pun asal sempat je la. Sampai rumah pun dah pukul 6 p.m.

Jom tengok resipi.



Karipap Daging dan Kentang (resepi ada di post sebelumnya)


Asam Pedas Ikan Bawal Emas

Asam Pedas Ikan Bawal Emas

Bahan-bahan:

1 ekor ikan bawal emas sederhana besar – dipotong 3
1 batang serai – diketuk
1/2 kuntum bunga kantan – dibelah 2
5 tangkai daun kesum – ambil daun sahaja
5 biji bendi – dipotong 2
5 biji tomato ceri
2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil halba
3 sudu besar pes asam jawa
Air secukupnya
Garam secukup rasa
1/2 cawan minyak

Bahan-bahan dikisar halus:

1 cawan cili kering yang sudah direbus
5 biji bawang kecil – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
1 batang serai – dipotong
1 inci kunyit – dipotong
1 inci halia – dipotong
1 inci belacan – dibakar sedikit
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis halba sebentar diikuti dengan serai. Setelah harum, masukkan bahan kisar dan lada hitam dan tumis hingga pecah minyak. Keluarkan lebihan minyak jika perlu.
  2. Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, bendi dan tomato ceri. Kacau perlahan, masukkan garam.
  4. Setelah mendidih dan ikan masak, tutup api.


No comments: