Thursday, April 20, 2017

Dinner 2.4.2017

Semalam try buat popia viral tu, Vietnamese Spring Rolls. Masa pegi Jaya Grocer Mid Valley hari Jumaat, terjumpa la rice paper tu. Sepeket harga RM5 macam tu la. So ingat nak try buat. So beli juga pre-washed mixed salad, daun ketumbar, kubis ungu. Ini resipi suka hati, kalau ikut resipi asal takde kubis ungu pun. Udang memang ada stock, beli kat Mersing last week.

Kebetulan pulak, Abg Din dan Kak Fida datang nak ambik stok bag Quechua yang En K jual. Alang-alang decide masak nasi goreng belacan resipi mak, spring rolls, kiddos pulak nak macaroni carbonara. Hmm, dalam malas-malas pun berjenis-jenis jugak rupanya.

En. K tolong buatkan Nescafe.

Ok, jom tengok resipi, kalau sudi nak ikut, boleh aje. Bab membalut popia ni memang style amatur la, sebab ini first time menggunakan rice paper. Nak susun udang cemana gaya pun asal boleh je la.

Ala-ala Vietnamese Spring Rolls



Bahan-bahan:

10 keping rice paper
Sedikit air suam
1 cawan udang sederhana – dibuang urat hitam
Secekak suhun – direndam sebentar
Sos cili Thai
Air untuk merebus + sedikit garam

Bahan-bahan salad:

Kubis ungu – dihiris halus
Mixed salad
1/4 batang lobak merah – dihiris mancis
1 pokok daun ketumbar – dihiris halus

Cara-cara:

  1. Rebus suhun hingga lembut kemudian toskan airnya. Ketepikan.
  2. Didihkan air bercampur garam. Kemudian, celur udang sekejap hingga bertukar warna kemudian angkat. Jangan buang air rebusan, boleh jadikan stok udang + kulitnya.
  3. Kupas udang, simpan kulitnya untuk kegunaan lain kali. Belah 2 setiap ekor udang.
  4. Sediakan sedikit air di dalam pinggan yang muat-muat rice paper.
  5. Sediakan juga bahan-bahan lain.
  6. Ambil sekeping rice paper, celupkan ke dalam air sekejap sahaja kemudian letakkan di atas pinggan lain.
  7. Susun lobak, kubis, salad dan suhun. Gulungkan sekali, kemudian susun pula 3 keping udang. Gulung seperti popia. Buat sehingga habis.
  8. Hidangkan bersama sos cili Thai.


Nasi Goreng Belacan Style Mak

Bahan-bahan:

4 biji bawang merah
8 biji cili padi (sepatutnya cili merah 2 biji)
1 ketul kecil belacan bakar
1/2 genggam ikan bilis
2 biji telur
Garam + Maggi Cukup Rasa (saya tambah) secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
2 1/2 cawan nasi putih
5 batang kacang buncis – dihiris nipis dan serong (saya tambah)

Cara-cara:
  1. Tumbuk bawang merah, cili padi, belacan dan ikan bilis hingga separa lumat.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan terbit minyak. Masukkan kacang buncis dan tumis lagi.
  3. Masukkan garam dan perasa, kacau rata kemudian masukkan nasi. Gaul rata, rasa.
  4. Buat lubang di bahagian tengah, masukkan telur. Biarkan sebentar supaya mengeras sedikit kemudian kacau sedikit-sedikit supaya telur tidak hancur (jadi berketul-ketul). Masak lagi beberapa minit kemudian tutup api.

No comments: