Saturday, January 5, 2013

DAGING MASAK MERAH


Bahan-bahan:
500 gm daging batang pinang - direbus hingga empuk
1 sudu teh pewarna merah
1 sudu besar cuka
1/2 biji bawang kuning - dibelah 4
3 ulas bawang putih - diketuk
1 biji cili merah - dibuang biji dan dihiris kasar
1 biji cili hijau - dibuang biji dan dihiris kasar
2 sudu besar cili kisar (prepared)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
Minyak masak

Cara-cara:
Hiris daging nipis-nipis. Perapkan dengan pewarna merah, cuka dan sedikit air (seelok-eloknya semalaman dalam fridge). Atau paling sekejap 1/2 jam.

Panaskan minyak, toskan air perapan daging tapi jangan dibuang (untuk dibuat kuah). Goreng daging hingga kering airnya dan agak garing. Angkat dan ketepikan.

Keluarkan sedikit minyak dan masukkan bawang putih dan separuh bawang kuning. Tumis hingga layu dan masukkan cili kisar. Tumis hingga garing dan pecah minyak baru dimasukkan gula perang dan tumis sebentar.

Masukkan sos cili Thai dan sos tiram, tumis sekejap baru dimasukkan air perapan tadi. Setelah mendidih, masukkan daging dan sedikit air (jika perlu) dan renihkan.

Setelah mendidih, masukkan baki bawang kuning, cili merah dan cili hijau. Perasakan secukupnya dan masak mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki.

No comments: