Dah boring nak masak sambal sotong, so ternampak la resepi ni kat Denuanza. So, kita try la, looks yummy dan bahan pun senang nak dapat (walaupun ada yang tak cukup).
Resepi asal: denuanza/shida
Note: Resepi kat bawah ni dah kena modified.
Bahan-bahan:
5 ekor sotong sederhana besar - dibuang kulit dan dipotong lebar-lebar
5 ulas bawang putih - dihiris
1/2 labu bawang kuning/Bombay - dihiris kasar
1 biji cili merah - dihiris kasar
1 biji cili hijau - dihiris kasar
1 tangkai daun ketumbar - diracik
2 tangkai daun kari
1 sudu besar pes tomyam + 1/2 sudu besar serbuk kari ikan + air
1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar sos tiram
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang kuning hingga wangi dan layu.
Masukkan campuran pes tomyam, sos tiram, Maggi cukup rasa dan tumis hingga naik bau.
Masukkan sotong dan kacau rata.
Masukkan cili merah, cili hijau, daun kari dan daun ketumbar. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment