Monday, August 6, 2012

KARI TOMYAM IKAN SALMON (TANPA SANTAN)

Kelmarin sambil jalan-jalan cari baju raya kiddos kat Mid Valley, masuk la kejap ke Jusco. Sekali ternampak lak ikan salmon ni, dah lama tak makan...cam teringin lak. Pastu teringat mak nak pegi umah Nyah dah Ahad ni, so beli la, bagi mak rasa. Ambil sekeping je pun, itu pun dan RM10+. Pejam mata je la, sekali-sekala mengabihkan duit untuk mak sendiri. So fikir punya fikir nak masak apa, memula ingat nak grill/goreng aje, tapi memikirkan nanti takde lauk berkuah, takkan nak makan kering je buka posa nanti. Last-last sampai rumah decide masak kari aje la, kita improvise sket, buh pes tomyam sikit. Sedap jugak.



Kari Tomyam Ikan Salmon


Bahan-bahan:
1 keping ikan salmon
2 tangkai daun kari
1 biji tomato - dibelah dua
1 biji cili hijau - dibelah dua tanpa putus
4 biji bendi
3 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu kecil pes tomyam
1 cawan air asam jawa
1 sudu teh halba campur
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Minyak untuk menumis
Air
Garam

Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
Campurkan serbuk kari dan pes tomyam dengan sedikit air, jadikan pes.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk bersama halba campur hingga wangi.
Masukkan campuran pes serbuk kari dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa dan sedikit air, didihkan.
Masukkan ikan salmon dan renih hingga sederhana pekat. Masukkan cili hijau, tomato dan bendi. Perasakan garamnya. Didih sehingga masak.



No comments: