Bahan-bahan:
6 ketul ayam - digaul dengan garam dan kunyit, digoreng separuh masak, ketepikan
1 batang kulit kayu manis (kecil)
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang kecil - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 hirisan halia - dihiris kecil
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
1 biji cili merah - dibelah dua tanpa putus
1 biji cili hijau - dibelah dua tanpa putus
1/2 biji bawang besar - dipotong bulat
5 biji tomato ceri
Air secukupnya
**Tiada tambahan garam
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi.
Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi.
Masukkan cili kisar, sos tiram dan sos tomato. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan kicap pekat dan air, didihkan. Masukkan ayam dan renih sebentar hingga kuah sederhana pekat.
Akhir sekali, masukkan cili merah, cili hijau, bawang besar, serbuk lada hitam dan tomato ceri.
No comments:
Post a Comment