Friday, October 15, 2010

Dinner 12.10.10

Kari Udang, Ikan Goreng, Sambal Cencaluk


Kari Udang dan Kacang Panjang

10 ekor udang sederhana besar - trim ekor dan janggut
1 paket serbuk kari ikan Baba's
1 / 2 sudu besar halba campur
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 / 2 kotak santan (dicairkan dengan sedikit air)
1 / 4 mangkuk kecil air asam jawa
1 tangkai daun kari
5 urat kacang panjang - dipotong
Minyak untuk menumis
Garam dan ajinomoto

Panaskan minyak dan tumis halba campur dan bahan tumbuk hingga wangi.
Sementara itu, bancuh serbuk kari dan daun kari dengan air sehingga jadi pes.
Masukkan ke dalam periuk dan tumis hingga garing.
Masukkan udang, gaul rata, masukkan santan dan kacang panjang.
Setelah mendidih, masukkan air asam jawa, garam dan aji.

Cencaluk

3 sudu besar cencaluk
1 biji cili merah - dihiris
5 biji cili padi - dihiris
2 biji bawang merah - dihiris
1 biji limau kasturi - diambil jusnya

Campurkan kesemua bahan.

No comments: