Sotong Masak Lada Hitam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
8 ekor sotong sederhana - dibuang kulit luar dan dipotong memanjang
3 ulas bawang putih - dicincang kasar
1/2 biji bawang besar - dihiris kasar
1/4 biji lobak merah - dikupas dan dipotong bulat
1 ruas pucuk lobak putih - dipotong 4 cm panjang
1/4 biji kubis bunga - dipotong kecil
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
Sedikit air
2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum kemudian masukkan bawang besar.
- Setelah layu, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan air, sos tiram, sos cili dan sos lada hitam. Tumis beberapa minit, masukkan lobak merah dan tumis sebentar.
- Kemudian, masukkan kubis bunga dan pucuk lobak putih. Kacau rata dan masukkan Maggi Cukup Rasa, kacau sebentar.
- Masukkan sotong, kuatkan api sedikit dan masak cepat-cepat (stir-fry), agak-agak sotong sudah masak dan tutup api. Sotong tidak boleh dimasak lama supaya tidak liat.
No comments:
Post a Comment