Friday, October 3, 2014

Dinner ~ Tuesday 30.9.2014

Ketam Masak Lemak Cili Padi dan Nanas

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
4 ekor ketam bunga (sederhana besar) – dibelah 2
1/2 biji nanas madu (sederhana kecil) – dihiris ikut suka
5 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik kasar
1 peket pati santan
1/4 cawan air
1 keping asam gelugur

Bahan-bahan ditumbuk halus:
7 biji cili padi – dipotong
1 biji cili merah – dipotong
2 biji bawang merah – dipotong
1 ketul kecil kunyit hidup – dipotong

Cara-cara:
  1. Masukkan santan, air, bahan tumbuk, serai, daun kunyit dan asam gelugur ke dalam periuk.
  2. Renihkan di atas api perlahan hingga berwap.
  3. Keluarkan asam gelugur. Masukkan pula ketam, nanas dan cili padi. Renihkan, kacau sekali-sekala supaya santan tidak pecah.
  4. Masukkan garam dan kacau hingga merenih. Tutup api.

No comments: