Ketam Masak Lemak Cili Padi dan Nanas
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 ekor ketam bunga (sederhana besar) – dibelah 2
1/2 biji nanas madu (sederhana kecil) – dihiris ikut suka
5 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik kasar
1 peket pati santan
1/4 cawan air
1 keping asam gelugur
Bahan-bahan ditumbuk halus:
7 biji cili padi – dipotong
1 biji cili merah – dipotong
2 biji bawang merah – dipotong
1 ketul kecil kunyit hidup – dipotong
Cara-cara:
- Masukkan santan, air, bahan tumbuk, serai, daun kunyit dan asam gelugur ke dalam periuk.
- Renihkan di atas api perlahan hingga berwap.
- Keluarkan asam gelugur. Masukkan pula ketam, nanas dan cili padi. Renihkan, kacau sekali-sekala supaya santan tidak pecah.
- Masukkan garam dan kacau hingga merenih. Tutup api.
No comments:
Post a Comment