Ikan Kerapu Masak Tiga Rasa
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam halus
Minyak untuk menggoreng terendam
1/4 biji timun - dipotong kiub
1/4 biji lada benggala merah - dipotong kiub
1/4 biji nanas madu - dipotong kiub
3 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili Thai
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
1 pokok daun ketumbar - diracik kasar
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata. Setelah minyak cukup panas, masukkan ikan perlahan-lahan dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Letakkan ke dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
- Tinggalkan dalam 1/4 cawan minyak. Tumis serai hingga wangi dan garing. Keluarkan serai.
- Tumis cili kisar hingga garing, masukkan sos tiram dan sos cili Thai. Tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan air dan kacau hingga mendidih.
- Kemudian, masukkan timun, lada benggala, nanas, daun ketumbar (3/4 bahagian) dan garam. Kacau rata beberapa minit sehingga nampak pekat dan tutup api.
- Tuangkan ke atas ikan goreng dan taburkan dengan baki daun ketumbar.
Telur Dadar
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 biji telur - dipukul
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
1/4 sudu kecil garam halus
4 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak.
- Satukan telur, bawang besar dan garam. Kacau rata.
- Tuangkan ke dalam minyak, api sederhana, goreng hingga keperangan di kedua-dua belah.
- Angkat dan toskan minyaknya. Tutup api.
No comments:
Post a Comment