Wednesday, October 22, 2014

Teatime ~ 22 Oct 2014 (Wednesday)

Kuih Lopes (My Style)

Sumber: mrskojiwami






Bahan-bahan:
2 pot beras pulut susu
1/2 sudu besar pandan emulco
Air secukup untuk merendam pulut

1/2 kotak santan
3/4 sudu kecil garam halus
Air secukupnya untuk menutup paras pulut

Kelapa parut putih
1/2 sudu kecil garam halus

Bahan-bahan kuah gula Melaka:
1/4 cawan air
2 sudu besar gula putih
3 keping gula Melaka (kecil) - dipatah-patahkan
1 helai daun pandan - disimpul

Daun pisang secukupnya  - dilayur atas api
Rubber band

Cara-cara:
  1. Basuh pulut hingga bersih. Kemudian, rendam pulut, pandan emulco dan air selama 2 - 3 jam.
  2. Kemudian, toskan pulut dan masukkan ke dalam rice cooker. Tambahkan air, santan dan garam. Gaul rata kemudian masak seperti memasak nasi. Setelah masak, biarkan sejuk sebentar.
  3. Bentangkan daun pisang, ambil 2 senduk pulut dan gulung. Tekan-tekan sedikit supaya padat. Kemudian, ikat di kedua-dua hujungnya dengan rubber band. Letakkan di atas pinggan supaya sejuk sepenuhnya. Buat sehingga habis.
  4. Untuk membuat kuahnya, panaskan kesemua bahan di atas api perlahan dan kacau sentiasa hingga gula betul-betul hancur dan kuah menjadi sedikit pekat. Tutup api.
  5. Setelah kuih lope sejuk, hiris 3 cm tebal dan buang daun pisang. Satukan kelapa parut dan garam hingga rata. Salut kuih tadi dengan kelapa parut dan letakkan ke dalam pinggan hidangan.
  6. Sedia dihidangkan. Curahkan kuah ke atas kuih sebelum dimakan.

No comments: