Kuih Lopes (My Style)
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 pot beras pulut susu
1/2 sudu besar pandan emulco
Air secukup untuk merendam pulut
1/2 kotak santan
3/4 sudu kecil garam halus
Air secukupnya untuk menutup paras pulut
Kelapa parut putih
1/2 sudu kecil garam halus
Bahan-bahan kuah gula Melaka:
1/4 cawan air
2 sudu besar gula putih
3 keping gula Melaka (kecil) - dipatah-patahkan
1 helai daun pandan - disimpul
Daun pisang secukupnya - dilayur atas api
Rubber band
Cara-cara:
- Basuh pulut hingga bersih. Kemudian, rendam pulut, pandan emulco dan air selama 2 - 3 jam.
- Kemudian, toskan pulut dan masukkan ke dalam rice cooker. Tambahkan air, santan dan garam. Gaul rata kemudian masak seperti memasak nasi. Setelah masak, biarkan sejuk sebentar.
- Bentangkan daun pisang, ambil 2 senduk pulut dan gulung. Tekan-tekan sedikit supaya padat. Kemudian, ikat di kedua-dua hujungnya dengan rubber band. Letakkan di atas pinggan supaya sejuk sepenuhnya. Buat sehingga habis.
- Untuk membuat kuahnya, panaskan kesemua bahan di atas api perlahan dan kacau sentiasa hingga gula betul-betul hancur dan kuah menjadi sedikit pekat. Tutup api.
- Setelah kuih lope sejuk, hiris 3 cm tebal dan buang daun pisang. Satukan kelapa parut dan garam hingga rata. Salut kuih tadi dengan kelapa parut dan letakkan ke dalam pinggan hidangan.
- Sedia dihidangkan. Curahkan kuah ke atas kuih sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment