Sambal Tumis Ikan Bilis dan Petai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis mata biru yang sudah dikupas - dibasuh dan ditoskan
1 biji bawang besar - dihiris kasar
2 papan petai - dikupas
1 1/2 sudu besar sos tiram
3/4 sudu besar gula perang
1/2 cawan minyak masak
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Air (jika perlu)
Bahan-bahan dikisar halus:
2 cawan cili kering yang direbus - dibuang bijinya
2 biji bawang besar - dipotong
4 ulas bawang putih - dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama dan tumis cili kisar hingga mendidih.
- Masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan petai dan tumis lagi hingga lembut.
- Masukkan 1/4 cawan air, asam keping dan bawang besar yang dihiris. Tumis lagi hingga bawang nampak layu.
- Masukkan garam, kacau rata, sesuaikan rasa. Setelah ok, masukkan ikan bilis dan kacau rata sekejap terus tutup api.
Pucuk Labu Masak Lemak Putih
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk labu - disiang kecil-kecil, buang bahagian keras
1 biji cili merah - dihiris serong
2 biji bawang merah - dihiris nipis
Sedikit ikan bilis yang dikupas - dibasuh
1/2 kotak santan
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan panaskan di atas api kecil hingga berwap.
- Kacau selalu supaya santan tidak pecah. Kacau beberapa minit lagi sehingga pucuk labu kelihatan layu sedikit. Tutup api.
Bubur Jagung
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 tongkol jagung manis - dibersihkan dan disagat isinya
1 helai daun pandan - disimpul
2 sudu besar sagu - dibasuh dan direndam hingga kembang
1 kotak santan
1 ketul besar gula Melaka - dipotong kecil
2 sudu besar gula putih
Secubit garam
1 cawan air
Cara-cara:
- Masukkan jagung dan air ke dalam periuk dan jerangkan. Masak selama 10 minit sehingga jagung lembut.
- Masukkan daun pandan, gula putih dan gula Melaka. Perlahankan api dan masak sambil dikacau sekali-sekala sehingga gula hancur.
- Masukkan santan, garam dan sagu. Kacau selalu sehingga sagu kelihatan jernih dan hampir mendidih dan tutup api.
No comments:
Post a Comment