Kari Ayam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ketul ayam
1 peket serbuk kari ayam Baba's
1 sudu besar paprika/serbuk cili
1 sudu besar kerisik
2 tangkai daun kari (daun sahaja)
1/2 kotak santan
3/4 cawan air
1 biji kentang - dikupas dan dipotong 6
2 sudu besar air asam jawa
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris halus
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam periuk. Sementara itu, satukan serbuk kari, paprika/serbuk cili, kerisik dan daun kari dengan air supaya menjadi pes.
- Setelah minyak panas, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum. Kemudian, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi sehingga layu dan wangi.
- Masukkan pes kari, perlahankan api, tumis hingga terbit minyak. Kacau selalku supaya tidak hangit.
- Setelah nampak garing dan terbit minyak, masukkan ayam dan kentang. Kacau rata hingga bersalut kesemuanya dan masak beberapa minit supaya ayam kecut (keluar airnya).
- Setelah ayam kecut, masukkan air dan kacau rata. Tutup periuk dan biarkan merenih selama 10 - 15 minit, sambil dikacau sekali-sekala supaya kentang empuk.
- Kemudian, masukkan santan dan garam. Kacau rata, tambah air jika perlu. Sesuaikan rasa, akhir sekali masukkan air asam jawa dan kacau beberapa minit dan tutup api.
No comments:
Post a Comment