Mi Goreng
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 peket mi kuning - dibilas dan ditoskan airnya
1 pokok sawi - diasing batang dan daun, dipotong 4 cm panjang
10 ekor udang sederhana - dibuang kepala dan ekor
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar air
5 sudu besar minyak masak
2 biji telur
1/2 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak, masukkan telur dan jadikan seperti telur hancur. Angkat, toskan minyaknya dan ketepikan.
- Tinggalkan minyak dalam 3 sudu besar. Tumis cili kisar hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap pekat. Tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan batang sawi, tumis sebentar dan masukkan air. Kacau rata.
- Setelah nampak agak pekat, masukkan udang, gula perang dan Maggi Cukup Rasa, kacau sebentar dan masukkan mi dan daun sawi. Gaul rata selama 5 minit.
- Akhir sekali, masukkan telur hancur dan gaul rata. Tutup api.
Sambal Tumis Udang
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ekor udang sederhana besar - dibuang kepala
1 sudu kecil gula perang
1 sudu besar sos tiram
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Sedikit air
4 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga mendidih.
- Masukkan gula perang dan sos tiram, tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan udang, kacau rata, masukkan air dan garam secukup rasa.
- Kacau rata hingga mendidih dan tutup api.
No comments:
Post a Comment