Jom tengok resipi.
Maggi/Kuey Teow Tomyam
Bahan-bahan:
4 peket mi tanpa perencah Vit’s – direbus hingga lembut, ditoskan
Segenggam kuey teow – dicelur sebentar, ditoskan
Daun ketumbar sebagai hiasan
Bahan-bahan tomyam:
1 batang carrot – dibuang kulit, dihiris bulat
2 batang serai – diketuk
2 cawan cendawan tiram – dibasuh, ditoskan
3 ulas bawang putih – diketuk
1 ketul akar ketumbar – dibasuh bersih
Isi ayam – dipotong nipis
5 ekor udang sederhana
2 ekor sotong sederhana – dihiris bulat
2 ketul kiub tomyam
3 sudu besar pes tomyam
5 biji cili padi merah – diketuk
2 sudu besar susu cair
3 cawan air
Cara-cara:
- Didihkan air, akar ketumbar, serai, bawang putih dan carrot hingga empuk. Masukkan kiub dan pes tomyam.
- Setelah mendidih, masukkan isi ayam dan masak beberapa minit.
- Kemudian, masukkan cendawan, cili padi merah dan susu cair. Didihkan.
- Akhir sekali, masukkan udang dan sotong. Masak beberapa minit sahaja, kemudian tutup api.
- Untuk menghidang, masukkan campuran mi dan kuey teow ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah dan taburkan daun ketumbar. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment