Monday, November 23, 2015

Lala Tumis Tomyam



Bahan-bahan:

1/2 pkt frozen clams - rendam, pilih yg terbuka sahaja dan cuci
1 btg serai - diketuk
3 helai daun limau purut
3 biji terung pjg - dipotong kecil
3 ulas bwg putih - dicincang
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Garam secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis

1. Panaskan minyak. Tumis bwg putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Masukkan pes tomyam, sos tiram dan serai. Kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan terung, daun limau dan lala. Kacau rata dan masukkan air dan garam. Kacau rata hingga bersalut rata dan kuah sedikit pekat. Tutup api.

No comments: