Monday, November 23, 2015

Ketam Masak Lemak Cili Padi




Bahan-bahan:

3 ekor ketam - dibelah 2
1 helai daun kunyit - diracik
1 btg serai - diketuk
1 kotak santan
1/2 cwn air
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
10 ketul potongan nanas madu
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:

1 biji cili merah - dipotong
10 biji cili padi
1 biji bawang merah - dipotong


Cara-cara:

1. Masukkan bhn tumbuk, santan, air, serbuk kunyit, serai dan daun kunyit ke dalam periuk. Kacau rata.
2. Jerang di atas api perlahan hingga naik wapnya. Jangan biarkan mendidih nanti santan pecah.
3. Masukkan ketam, nanas dan asam gelugur. Kacau perlahan dengan kerap supaya santan tidak pecah.
4. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa sambil kacau. Setelah ok, tutup api.

No comments: