The other day, I bloghopped at Peej, sekali ternampak resepi yang cam best kan, Ayam Karupullay (ke karipullay?)... So, Ahad ari tu pergi pasar tani, beli ayam muda dan tua, balik rumah terus berkobar-kobar nak try resepi tu.
Kalau sesiapa nak try, resepi asal ada kat Peej ya.
Ini resepi time aku masak. Sama je tapi kat Peej tu untuk 6 orang makan. Dijamin sedap. Tapi aku guna ayam tua.
Ayam Karupullay
8 ketul ayam tua
1/2 paket santan pekat
1 keping asam keping
1 sudu kecil serbuk kunyit
10 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Air
Bahan dikisar:
8 tangkai cili kering jenis pedas
6 tangkai cili kering besar (tak pedas)
1 inci halia
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Masukkan ayam, santan dan bahan kisar dalam periuk/kuali besar. Didihkan dan kacau supaya tak pecah minyak. Disebabkan guna ayam tua, so aku lebihkan air. Tutup periuk dan kacau sekali sekala.
Bila nampak ayam hampir masak (agak-agak), masukkan serbuk kunyit, asam keping, daun kari dan garam. Kacau rata sehingga ayam masak.
p/s: Makan dengan roti pun best.
No comments:
Post a Comment