Monday, July 18, 2011

Recipe: Try and Tested

The other day, I bloghopped at Peej, sekali ternampak resepi yang cam best kan, Ayam Karupullay (ke karipullay?)... So, Ahad ari tu pergi pasar tani, beli ayam muda dan tua, balik rumah terus berkobar-kobar nak try resepi tu.

Kalau sesiapa nak try, resepi asal ada kat Peej ya.

Ini resepi time aku masak. Sama je tapi kat Peej tu untuk 6 orang makan. Dijamin sedap. Tapi aku guna ayam tua.

Ayam Karupullay

8 ketul ayam tua
1/2 paket santan pekat
1 keping asam keping
1 sudu kecil serbuk kunyit
10 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Air

Bahan dikisar:
8 tangkai cili kering jenis pedas
6 tangkai cili kering besar (tak pedas)
1 inci halia
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Masukkan ayam, santan dan bahan kisar dalam periuk/kuali besar. Didihkan dan kacau supaya tak pecah minyak. Disebabkan guna ayam tua, so aku lebihkan air. Tutup periuk dan kacau sekali sekala.

Bila nampak ayam hampir masak (agak-agak), masukkan serbuk kunyit, asam keping, daun kari dan garam. Kacau rata sehingga ayam masak.

p/s: Makan dengan roti pun best.

No comments: