Terjumpa resepi ni dalam MyResipi. So nak try la. Bahan-bahan pun ada. Tapi aku guna ayam tua. So proses tu lama sikit la.
Ayam Kalio
1/2 ekor ayam tua
2 batang serai
2 keping (kecil) asam keping
3/4 paket santan pekat
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya (untuk merebus ayam tua)
2 senduk cili kisar
3 helai daun limau purut
2 sudu besar cuka
Garam secukup rasa
Bahan dikisar:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
3 biji cili padi
Rebus ayam dengan bahan kisar, air, serai, cuka dan asam keping hingga ayam empuk.
Masukkan santan dan serbuk kunyit dan masak lagi hingga mesra. Masukkan garam. Kepekatan kuah bergantung pada citarasa masing-masing.
p/s: Cuka tu petua dari arwah abah, untuk melembutkan daging (bhgn tulang)/ayam pencen.
No comments:
Post a Comment