Monday, July 18, 2011

First time try

Masa pegi pasar tani tu, terjumpa la ikan belanak jenis yang besar tu. Mak pulak kata sedap so dia nak beli. Beli la dua ekor, mahal jugak la, 1 kg RM26. Takpe la, nak try. Tanya mak nak masak apa, dia kata masak lemak cili api. So kebetulan nampak pulak belimbing buluh, beli jugak.

Masak Lemak Cili Api Ikan dengan Belimbing Buluh

3 ketul ikan belanak saiz besar - dibersihkan
1 batang serai - diketuk
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 biji tomato - dibelah empat
1 helai daun kunyit - diracik-racik
3/4 paket santan pekat
8 biji belimbing buluh - dibelah dua

Bahan ditumbuk:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 1/2 biji cili merah
3 biji cili padi (sebenarnya nak bubuh lebih, tapi kenangkan nak bf, batalkan aje, pedas sikit2 sudah)
1/2 inci kunyit hidup

Masukkan bahan tumbuk, santan, daun kunyit, serai, serbuk kunyit ke dalam periuk dan jerang. Kacau selalu supaya santan tak pecah. Masukkan ikan dan masak sambil kacau selalu sehingga ikan masak. Masukkan tomato dan belimbing buluh. Perasakan.

p/s: Okey la rasa ikan tu, jenis kecik juga yang sedap.

No comments: