Wednesday, September 19, 2018

Menu Lunch 19.9.2018

Mi Hailam



Bahan-bahan:

1 peket mi kuning – dibilas
2 pokok pak choy – diasing batang dan daun, dihiris kasar
1 biji cili merah – dihiris serong
1 biji cili hijau – dihiris serong
1/2 cawan daging kisar Ramly's
2/3 cawan isi ayam yang dihiris
Kicap masin/manis, sos tiram, sos cili, sos lada hitam secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya (untuk kuah)
2 cawan air rebusan daging
1 sudu besar tepung jagung + air secukupnya – dibancuh
6 ulas bawang putih – dicincang kasar
1/4 biji bawang besar – dipotong dadu
3 biji tomato ceri – dihiris
1 senduk kecil cili kisar
1/2 cawan minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga perang.
  2. Masukkan cili kisar dan tomato dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos lada hitam, daging dan ayam (sos-sos ini boleh ditambah lagi kemudian sekiranya kurang rasa). Kacau rata beberapa minit.
  4. Masukkan batang pak choy, kacau rata. Kemudian, masukkan air rebusan dan air. Kacau dan biarkan mendidih.
  5. Setelah mendidih, masukkan kicap secukupnya. Biarkan mendidih lagi.
  6. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau rata hingga sedikit pekat dan masukkan mi, cili merah, cili hijau dan daun pak choy. Kacau rata, masukkan garam dan MCR (agak-agak) dan kacau rata lagi. Pastikan agak berkuah dan tutup api.
  7. Hidangkan segera.

No comments: