Wednesday, September 19, 2018

Menu Teatime 18.9.2018

Kuih Lapis




Sumber asal: https://www.bidadari.my/resepi-kuih-lapis/

Diolah: mrskojiwami

Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras*
1 cawan tepung gandum*
1 cawan tepung jagung*
1 cawan + 2 sudu besar gula
2 cubit garam
2 cawan santan kotak
1/2 cawan santan kotak + 1/2 cawan air
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil esen ros
1 sudu kecil sirap ros + 1 sudu kecil pewarna rose pink
1 sudu kecil pewarna hijau epal
1 sudu kecil pewarna kuning telur
Sedikit minyak masak


Cara-cara:

  1. Panaskan air dalam pengukus. Sementara itu, sediakan loyang segi empat saiz 8” dan sapukan sedikit minyak di seluruh bahagian dalamnya. Ketepikan.
  2. Ayak bahan bertanda *. Kemudian, satukan tepung, gula, garam, santan, santan cair, esen ros dan air. Kacau rata menggunakan whisk hingga gula betul-betul larut. Kemudian, tapis.
  3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian sama banyak. Warnakan setiap satu dan 1 bahagian biarkan kosong (putih).
  4. Letakkan acuan ke dalam pengukus. Sendukkan 5 senduk kecil adunan putih ke dalamnya. Tutup dan kukus selama 5 – 6 minit (warna adunan bertukar dan tidak cair).
  5. Buka penutup dan tuangkan 5 senduk kecil pewarna pink dan kukus lagi hingga masak.
  6. Ulang dengan warna hijau dan warna kuning, dan ulang sekali lagi dengan warna putih dan seterusnya.
  7. Untuk lapisan terakhir, kukus 8 – 10 minit atau hingga betul-betul masak.
  8. Setelah masak, keluarkan dan biarkan sejuk sepenuhnya.
  9. Sisipkan pisau plastik di bahagian tepi acuan untuk melekangkannya.
  10. Keluarkan dan potong ikut suka dengan pisau plastik.

No comments: