Wednesday, June 10, 2015

Sotong Masak Pes Cili

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
10 ekor sotong - dibersihkan dan dipotong bulat
1 sudu kecil serbuk lada hitam
4 sudu besar tepung jagung
3 tangkai daun kari - ambil daunnya sahaja
5 biji cili padi - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu besar Thai Chilli Paste (dalam jar)
Sedikit Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar unsalted butter
2 sudu besar thick cream

Cara-cara:

  1. Toskan sotong, kemudian gaulkan dengan serbuk lada hitam dan tepung jagung hingga rata.
  2. Panaskan mentega, tumis bawang putih hingga harum. Masukkan daun kari dan cili padi, tumis lagi hingga hampir garing.
  3. Kemudian, masukkan pes cili. Tumis rata. Setelah naik bau, masukkan thick cream dan kacau rata.
  4. Akhir sekali, masukkan sotong dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata hingga pekat dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: