Wednesday, June 10, 2015

Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Padi

Sumber: mrskojiwami




Bahan-bahan:
5 keping ikan tenggiri - dibersihkan
1 batang sera0 - diketuk
1 helai (kecil) daun kunyit - diracik kasar
1 keping asam keping
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 peket (kecil) santan pekat segar
2 biji terung kecil - dipotong ikut suka
5 biji tomato ceri - dibelah dua
1/4 cawan air

Bahan-bahan ditumbuk:
10 biji cili padi
1 biji cili merah - dipotong
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Sediakan periuk yang sesuai. Masukkan air, santan, serai, daun kunyit, asam keping dan bahan yang ditumbuk dan kacau rata.
  2. Panaskan di atas api kecil. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Kacau sehingga berwap.
  3. Masukkan ikan dan terung. Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak pecah.
  4. Setelah berwap, masukkan tomato dan garam. Kacau dan rasa, hingga hampir mendidih dan berwap. Setelah ikan masak dan terung empuk, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: