Monday, March 16, 2015

#throwback

Congo Bars


Sumber: Azlita Masam Manis, Danish Harraz

Olahan: mrskojiwami






Bahan-bahan (diayak):
330 g tepung superfine Blue Key
2 1/2 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
1 sudu kecil garam halus

Bahan-bahan lain:
150 g mentega Golden Churn (atau pure butter brand lain, e.g SCS, Anchor) - dilembutkan
280 g gula perang (resepi asal 320 g)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
Ketulan coklat masakan (dalam 2 1/2 baris) - dipotong kasar/kiub besar
1 peket badam cincang

Bahan-bahan hiasan:
1 peket chocolate chips
1 peket hirisan badam

Peralatan:
1 biji loyang leper segi empat (10 inci)
Kertas minyak/baking sheet


Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah Celsius selama 15 minit.
  2. Sementara itu, sapukan sedikit mentega ke sekeliling acuan dan lapikkan dengan kertas minyak. Ketepikan.
  3. Masukkan mentega dan gula perang ke dalam mangkuk adunan dan putar hingga rata, tidak perlu hingga kembang.
  4. Masukkan telur satu persatu, setiap kali diputar hingga rata.
  5. Masukkan esen vanila dan putar rata.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar hingga rata.
  7. Keluarkan mangkuk, masukkan badam cincang dan ketulan coklat masak. Gaul rata dengan spatula.
  8. Tuangkan ke dalam acuan, ratakan dengan spatula.
  9. Tabur chocolate chips dan hirisan badam rata-rata.
  10. Bakar selama 30 minit, jika masih basah apabila dicucuk di bahagian tengah, tambah masa selama 10 minit lagi, kurangkan suhu kepada 150 darjah Celsius.
  11. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.

No comments: