Monday, March 16, 2015

#throwback

Ayam Kampung Masak Lemak Cili Api




Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:

8 ketul ayam kampung
1 helai daun kunyit - diracik kasar
1 batang serai - diketuk
1 keping asam keping
1 kotak kecil santan Ayam Brand
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
1 biji kentang - dibelah 4

Bahan-bahan ditumbuk sedikit kasar:
10 biji cili padi (atau lebih)
1 biji bawang merah - dipotong kecil
1 ulas bawang putih - dipotong kecil
2 inci kunyit hidup - dipotong kecil

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan kecuali garam dan panaskan di atas api sederhana.
  2. Kacau selalu untuk elakkan santan pecah. Kacau hingga ayam dan kentang empuk dan masak sepenuhnya. Kalau cukup masam, keluarkan asam keping.
  3. Perasakan garam dan kacau lagi hingga berwap.
  4. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: