Wednesday, February 18, 2015

Kari Ikan Jenahak


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 keping ikan jenahak (bahagian ekor dan isi)
5 biji bendi – dipotong tangkai dan hujungnya
1 biji cili hijau – dibelah dua tanpa putus
1 biji tomato – dibelah dua
1 sudu besar pes asam jawa
1 cawan air
1 peket (kecil) serbuk kari ikan Babas
1 tangkai daun kari
4 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris
1 sudu kecil halba campur
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis halba campur seketika dan masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga keperangan.
  2. Sementara itu, bancuh serbuk kari dan sedikit air untuk dijadikan pes. Masukkan juga daun kari dan gaul rata.
  3. Setelah bahan tumisan keperangan, masukkan pes kari dan tumis sambil dikacau selalu hingga terbit minyak.
  4. Kemudian, masukkan air dan pes asam jawa. Kacau rata.
  5. Setelah mendidih, masukkan kepingan ikan. Jika air terlalu sedikit, tambah lagi.
  6. Setelah mendidih, masukkan tomato dan cili hijau.
  7. Masukkan garam dan bendi.
  8. Setelah mendidih, tutup api.

No comments: