Wednesday, February 18, 2015

Breakfast 17.2.2015


Nasi Lemak

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 1/2 pot beras Basmathi – dibasuh dan ditoskan
2 helai daun pandan – disimpul
2 inci halia – dihiris tebal
2 biji bawang merah – dihiris halus
3/4 kotak santan
Air secukupnya (sampai paras 4)
Garam secukup rasa

Cara-cara:
Satukan kesemua bahan ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa sambil dikacau sedikit semasa sedang menggelegak supaya rasanya sama rata.



Sambal Tumis Sotong Kembang

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor (besar) sotong kembang – dipotong ikut suka
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 keping asam keping
2 cawan cili kisar (cili kering + bawang merah + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
Sedikit air
Garam secukup rasa
1/2 cawan minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih dan masukkan gula perang. Tumis lagi hingga nampak berkilat dan masukkan pula sos tiram. Tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan sotong, asam keping, air dan bawang besar. Kacau rata, perlahankan api.
  3. Masukkan garam dan masak sehingga kuah nampak pekat. Tutup api.

Hidangan sampingan:
Ikan bilis goreng
Telur mata kerbau
Chicken ball goreng
Ayam goreng
Hirisan timun Jepun

No comments: